NA OVAJ NAČIN MOŽETE SMANJITI RAČUNE ZA STRUJU: Prijavljuje se sve više građana Srbije, a ovo su detalji
Račun za struju, Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

UŠTEDA

NA OVAJ NAČIN MOŽETE SMANJITI RAČUNE ZA STRUJU: Prijavljuje se sve više građana Srbije, a ovo su detalji

Struju iz solarnih panela u Srbiji već proizvodi 2.200 domaćinstava

Objavljeno:

Broj onih koji proizvode električnu energiju iz solarnih panela dostigao je 3.100. Veliko interesovanje pospešile su subvencije, smanjenje poreza i naknada. Traži se i rešenje za brže priključenje na mrežu, piše RTS.

Struju iz solarnih panela u Srbiji već proizvodi 2.200 domaćinstava, a ostali su preduzeća, fabrike, školske i druge ustanove, kao i više manastira.

Sticajem statusa kupac-proizvođač postali su energetski nezavisni, smanjuju račune za električnu energiju i doprinose zelenoj tranziciji zemlje.

"Za godinu i po dana broj kupaca-proizvođača je porastao sedam puta, dok se instalisana snaga povećana za 8,5 puta. Domaćinstva, što se tiče snage, sada mogu da podižu solarne elektrane snage 10,8 kilovata, a ostali kupci od 150 kilovata", kaže Maja Vukadinović, pomoćnica ministarke energetike.

Analize pokazuju da prosečne potrebe jednog domaćinstva može da pokrije ugradnja šest kilovata.

Ta investicija košta oko 7.000 evra, a subvencije države pokrivaju polovinu troška.

1 / 2 Foto: Elmar Gubisch / Panthermedia / Profimedia

Šta je kupcu potrebno

Višak struje može se isporučiti elektroenergetskom sistemu, dok stručnjaci savetuju da ugradnja panela mora da bude isplativa.

"Kupac-proizvođač, kada ugrađuje, trebalo bi da vidi koliko troši na godišnjem nivou i da odabere pe-ve sistem koji će toliko i proizvoditi", ukazuje dr Darko Šošić, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Ivana Đorđević, direktorka Sektora za uprvljanje kupcima-proizvođačima u EPS-u objašnjava da ako ima bilo kakvu investiciju od onoga što njemu zaista treba, ne može da vidi prave efekte.

"Vreme povraćaja te investicije će biti mnogo duže", poručuje Đorđevićeva.

Veća kontrola

U Elektrodistribuciji kažu da na priključenje čeka 2.100, a četvrtina su domaćinstva i četiri stambene zajednice. Predlažu i veću kontrolu radova na terenu.

"Treba da se uvede sertifikacija izvođača radova. Od početka smo se za to zalagali. Izvođač radova sa svojim licencama garatuje kvalitet materijala, opreme i izvođenje radova", navodi Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije u "Elektrodistribuciji".

Ministarstvo energetike formiralo je tim koji radi na novim rešenjima. Oni će pojednostaviti proceduru i ubrzati priključenje kupaca-proizvođača električne energije na elektromrežu.

Bonus video:

02:02

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

(Espreso / RTS / Ružica Vranjković / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.